بسم رب الحیدر
با توجه به انبوه مطالب زیبا در نهج البلاغه بهتر است موضوعاتی جدا شود و در برابر بازدیدکنندگان قرار گیرد. امروز هم نگاهی به خطبه های حضرت انداخته شد و از بین خطبه ها ، خطبه شماره 85 انتخاب شد که این خطبه
از خطبههائى است که امام(ع)ایراد فرموده و در آن هشت قسمت از صفات جلالخدا آمده است» :
گواهى مىدهم که جز(الله)خداى بى شریک،معبودى نیست،همان مبدا نخستینىکه پیش از او چیزى نبوده،و آخرى که انتها ندارد،صفاتش در وهم نیاید،و عقلها چگونگىکنه ذاتش را درک نکنند،تجزیه و تبعیض در او راه ندارد،و چشمها و قلبها توانائى احاطهبه او را پیدا نمىکنند[1]این نیز قسمتى از خطبه بالا است.
اى بندگان خدا از آنچه عبرت آور و منفعتبخش است پند گیرید،و از آیات روشندر عبرت فرو روید،و از انذارهاى رسا و بلیغ خوف و وحشت نمائید،و از یاد آورى وو مواعظ،بهرهمند گردید،آن چنان که گویا چنگال مرگ در پیکر شما فرو رفته،و علاقه وآرزوها از شما رختبر بسته،و شدائد و سختیهاى مرگ و آغاز حرکتبسوى رستاخیز بهشما هجوم آورده. .....
بقیه در ادامه مطلب
«آن روز که همراه هر کس گواه و سوق دهندهاى است»سوق دهندهاى که تا صحنه قیامت او را مىراند،و شاهدى که به اعمال او گواهىمىدهد[2]قسمت دیگر این خطبه درباره فتبهشت استدرجاتى استیکى از دیگرى برتر،و سر منزلهائى است متفاوت،نعمتهایش پایانندارد،ساکنانش از آن بیرون نخواهند شد،آنها که همیشه در آنند هرگز پیر نشوند،وآنان که در آن مسکن گزیدهاند گرفتار شدائد نخواهند شد.
توضیحها:
[1]ابن ابى الحدید مىنویسد:
توحید و عدل و مباحث دقیق و باریک مربوط به خداشناسى بجز ازگفتههاى امام(ع)از دیگرى شنیده نشده و سخن بزرگان صحابه هیچکدام از اینمباحث را در بر ندارد.
آنها حتى تصور این مباحث را نمىنمودند و اگر آن را تصور کرده بودندذکر مىشد و به ما مىرسید و به نظر من این یکى از بزرگترین فضائلامام(ع)است.
این سخن مىرساند که این خطبه را امام(ع)ایراد فرموده است.
[2]«سائق و شهید:»در اینجا سؤالى پیش مىآید و آن اینکه خداوندى که بهمه چیز عالم است است،و عادلترین افراد است و بر همه چیز قدرت دارد،چه نیازى دارد کهفرشتهاى را به عنوان شاهد و دیگرى را براى سوق دادن افراد به محشر،و سومىرا براى یادداشت اعمال،تعیین نماید.
در پاسخ باید گفت:
درست استخداوند چنین است ولى دستگاه او نیز داراى مراقبان وکارگردانانى است.
تعیین چنین افرادى در روحیه بندگان از نظر عمل آثار مهمى دارد زیرابه آنها مىگوید که از هر سو تحت مراقبتشدید قرار دارند.
یا علی